ROSÉVIN

Rosévin är en populär typ av vin som avnjuts över hela världen. En vanlig missuppfattning är att rosévin framställs genom att blanda rött och vitt vin. Rosévin framställs genom att blå druvsorter krossas. Skalet lämnas kvar tillsammans med musten en kort period, vanligtvis mellan två och tjugo fyra timmar. Under denna tid ger skalens pigment en ljusrosa eller laxrosa färg till vinet, vilket ger det dess karaktäristiska nyans.

Rosévin kan tillverkas på flera olika sätt, inklusive genom saignée-metoden, som innebär att man ”blöder av” en del av saften från röda vindruvor tidigt i jäsprocessen för att skapa ett ljusare, rosa färgat vin. En tillverkningsmetod som inte är så vanlig och som normalt inte är tillåten inom EU innebär att vita och röda viner blandas.

Smaken på rosévin kan variera beroende på vilken typ av druva som används och vilken tillverkningsprocess som används. Men det anses generellt vara ett lätt och uppfriskande vin med en frisk syra och toner av röda frukter som jordgubb, hallon och vattenmelon. Det passar bra till en rad olika maträtter, inklusive skaldjur, sallader och grillat kött, och njuts ofta som en sommardryck eller som aperitif.

Rosévin har en lång och mytomspunnen historia. Det har gjorts fynd som tyder på att det producerats ända sedan antika Grekland och Rom. Det var dock inte förrän på 1700-talet som det började bli populärt i Frankrike, där det blev en favorit bland kungahuset och aristokratin. Idag produceras rosévin i många olika regioner runt om i världen, inklusive Frankrike, Italien, Spanien, USA och Australien.

En av de mest populära typerna av rosévin är Provence-stilen, som produceras i Provence-regionen i Frankrike. Dessa viner görs vanligtvis av en blandning av flera olika druvsorter, inklusive Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvèdre. De är kända för sin blekrosa färg, delikata aromer och uppfriskande syra, och betraktas allmänt som några av de finaste exemplen på rosévin.

Under de senaste åren har rosévin upplevt en ökad popularitet, särskilt i USA. Detta beror delvis på att vinet blivit ett populärt val för bruncher, picknickar och andra dagliga händelser.

Sammanfattningsvis rosévin ett mångsidigt och njutbart vin som uppskattas av miljontals människor runt om i världen