CHARDONNAY

Chardonnay är en populär druva som används för att producera vitt vin runt om i världen. Denna gröna druva är en av de mest odlade och känd för sin neutrala smakprofil, som lätt kan ta upp smaker från miljön och fatlagring.

Druvan kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike, men odlas nu också i många andra delar av världen, som Kalifornien, Australien, Nya Zeeland och Spanien. Chardonnay är en anpassningsbar druva som trivs i olika klimat och jordmån, vilket gör att den kan producera viner med mycket olika smakprofil.

Chardonnay-viner har ofta smaker av äpple, citrus och exotiska frukter som ananas och mango. Viner som lagras på fat av fransk eller amerikansk ek kan ge vinet en mer komplex och rökig smakprofil. Chardonnay-viner kan variera från torra till söta, och serveras ofta vid en temperatur mellan 8-12 grader Celsius för att avnjutas på bästa sätt.

Chardonnay är en vanlig druva i många typer av vitt vin, inklusive många Bourgogne-viner och den populära mousserande vinen Champagne. Beroende på var och hur druvorna odlas kan Chardonnay-viner skilja sig åt i smak och stil, vilket ger en stor variation för vinälskare att utforska.