ALLA VINER
GRUNDLÄGGANDE VINKUNSKAP
RÖTT VIN
RÖTT VIN. Röda viner produceras av blå druvor. Druvorna krossas och vinmakaren avgör hur länge musten ska jäsa tillsammans med skalen för att laka ur färg-, smak- och garvsyreämnen.
Olika sorter har varierande tjocka skal, vilket är en förklaring till varför en rött vin kan vara ljust eller mycket mörkt.
VITT VIN
Vita viner tillverkas vanligtvis av gröna druvor. Pressningen sker innan jäsningen, utan skal. Jäsningen sker vid låg temperatur för att bevara aromer och för att skydda vinet mot oxidation.
Men det finns undantag när det kommer till vitt vin. Om druvorna skiftar i färg mot blått (som ibland är fallet i pinot grisdruvor) är pressningen mycket lätt för att inte skada skal som då blöder mörk färg.
Viktigt när man gör vitt vin är att bevara smakaromer. Det gör man genom att jäsa vid lägre temperatur och genom att skydda vinet mot oxidation.
ROSÉVIN
ROSÉVIN. Det som utmärker ett rosévin är den ljusa färgen. Nyanserna kan skifta från laxfärg, ljus rosa eller självlysande neon men oavsett hör alla till den stora gruppen av rosévin.
Rosévin tillverkas vanligtvis av blå druvor, oftast genom en lätt pressning av skal från blå druvor. Vinmakaren bestämmer hur ljus eller mörk färgen ska vara.
För att få fram den ljusrosa färgen som utmärker ett rosévine finns olika tekniker att tillgå. Själva nyansen kommer med vilken druvsorten är eller vilken växtplatsen är. Ibland lakas skalen ur en kort tid i musten, macerationstiden är dock aldrig lika lång som när vinmakaren vill göra rött vin.
Sällan, men det händer, blandas vitt med rött till ett rosévin. Ett vin där blandningsförfarandet är tillåtet är kanske något oväntat, champagne.